Mäta Prieporná (Mentha x piperita)
Táto rastlina patrí k najstarším liečivým rastlinám, pretože jej listy boli nájdené už v egyptských pyramídach. Používali ju už obyvatelia antického Grécka, no u nás sa stala známou až v 18. storočí.
Čeľaď: hluchavkovité
Výskyt: Keďže ide len o "kríženca" mäty vodnej a klasnatej, pestuje sa najmä v kultúrach.
Stanovište: Nájsť ju môžeme na miestach, kde je polotieň, v záhradách.. často rastie aj divo. O jej pestovaní viac tu -> https://www.youtube.com/watch?v=RB1H_aI1ySk
Opis: Dorastá do výšky až 80 cm. Listy sú tmavozelené s krátkymi stopkami, protistojné, kopijovité a pokryté jemnými chĺpkami. Mäta má drobné svetlopurpurové kvietky, usporiadané do papraslenov na vrcholoch stoniek.
Kvitne: júl až september
Požívajú sa najmä listy a mladé vršky rastliny, ktoré sa trhajú počas suchého slnečného dňa tesne pred rozkvitnutím.
Mäta obsahuje hlavne silicu, ktorej účinnou zložkou je hlavne mentol (až 60%). Ďalej sú prítomné aj horčiny, triesloviny a flavonoidy, ktoré rastline dávajú protikŕčové účinky, regulujú vylučovanie žlče a zvyšuj prekrvenie.
Mäta zmierňuje nadúvanie, upravuje zažívanie, má antiseptické a mierne analgetické účinky, uľahčuje potenie. Mierni nevoľnosť a má blahodárny vplyv na podráždené črevá, pretože upokojuje sliznice. Tiež ju môžeme používať na inhaláciu pri zápaloch horných dýchacích ciest. Masáže mätovým olejom môžu priniesť úlavu pri bolestiach hlavy, migrénach či bolestiach šije.
A čo takto nejaký recept...
Americký julep
Čerstvú vetvičku mäty zalejeme šálkou sherry a šálkou ginu, pridáme šťavu z polovice citróna, dobre premiešame a uložíme do chladničky. Pijeme po troche slamkou na zlepšenie trávenia a ako aperitív.
Mätový kúpel
Päť lyžíc sušenej vňate mäty necháme v 2 l teplej vody niekoľko hodín macerovať. Precedíme a prilejeme do vaňového kúpeľa. Taký kúpeľ rozširuje póry a dodáva energiu.
Mätový likér
Päť lyžíc čerstvej nadrobno posekanej vňate mäty zalejeme 0,7 l brandy a necháme macerovať na slnečnom mieste 3 týždne, občas pretrepeme. Precedíme, podľa chuti osladíme medom a pijeme len po kališteku ako aperitív
Zdroje: obrázky z google