Medovka Lekárska (Melissa officinalis)
Medovku používali Gréci už v antike. Zaujímala dôležité miesto aj v stredovekých kláštorných záhradách a mnísi ju používali na viaceré účely. Ako "dámske" korenie sa medovka používala aj na vyvolanie potratu, reguláciu menštruačného cyklu či pri ťažkostiach v klimaktériu.
Čeľaď: hluchavkovité
Výskyt: Pôvodný vo východnom Stredomorí a západnej Ázii.
Stanovište: Nájsť ju môžeme najmä na riečnych brehoch a okrajoch lesov. Pestuje sa najmä v kultúrach, ale tiež aj v črepníkoch. Viac o jej pestovaní sa dozviete tu -> https://www.youtube.com/watch?v=mjweAgL5070
Opis: Medovka dorastá do výšky 1,5 m, má štvorhrannú stonku, protistojné oválne listy a malé biele kvety v pazuchách listov usporiadané v papraslenoch.
Kvitne: júl a august
Listy medovky sa obtrhávajú tesne pred rozkvitnutím rastliny, pretože vtedy je v nich najvyššia koncentrácia účinných látok, predovšetkým silíc.
Najúčinnejšími látkami medovky sú popri flavonoidoch a trieslovinách bezpochyby silice s hlavnými obsahovými látkami citralom, citronelom a gerániolom. Medovka uvoľňuje napätie, má protikŕčové účinky, upokojuje a pôsobí protizápalovo a antibioticky.
Potvrdenú sú účinky medovky pri poruchách spánku, nervozite a nepokoji aj pri žalúdočných a črevných problémoch, ak nemajú organický pôvod. K tradičnému použitiu patria aj dnes psychoneurotické problémy, srdcové neurózy a posilňovanie imunitného systému.
A na koniec tu máme ešte nejaké recepty ...
Medovková majonéza
Čerstvú vňať medovky zomelieme na mäsovom mlynčeku a pridáme približne rovnaké objemové množstvo majonézy. Ochutíme morskou soľou a mletým chilli korením, dobre premiešame a uskladníme v chladničke. Používame ako pikantnú prílohu k rybám a rôznym mäsitým jedlám.
Protistresová čajová zmes
Zmiešame rovnaké dieliky vňate medovky, pamajoránu a ľubovníka. Dve lyžice zmesí zalejeme 1/2 l vriacej vody a necháme prikryté vylúhovať. Precedíme, pridáme lyžičku valeriánových kvapiek a lyžicu medu. Pijeme podľa potreby na celkové upokojenie.
Zdroje: obrázky z google